Klicka för att förstora bilden
Soluppgång i september. Inloppet Göteborg. Klicka för att förstora bilden.
Tidig morgon. Midsommarafton i skärgården.
Skärmdump från Sjöfartsverkets hemsida. Se länk till höger..
Bojar på land för service. Ingår i serierna med powerpointbilder för navlärare. Se Navlärarinfo.
AIS-bild från nätet. 13 juni 2009. De rosa symbolerna är yachter. Inte så få!
Milo Dahlmanns båt Artemisia II vid avseglingen från Stockholm.
Linda Lindenau. Tuff seglare och bra berättare.

Några länkar

Väderlänkar

Brittiska Met Office har utomordentliga synoptiska kartor för 5 dygn framåt.

Täcker Europa och Nordatlanten. 

Danska vädertjänsten har en riktigt bra hemsida. Alla som rör sig i farvattnen kring svenska väst- och sydkusten och även lite längre bort än så - Nordsjön och Färöarna till exempel - kan ha mycket glädje av DMI.

Svenska SMHI:s sida är inte lika bra som den danska men är onekligen specialinriktad på Sverige och den ska bli bättre sägs det. Har man tillgång till den här finns det ingen anledning att lyssna på väderutsändningarna på radion. Äntligen kan man slippa kvällsandakten...

Särskilt användbara på SMHI:s sida är radarbilderna. De säger mycket om vädret i det kortsiktiga perspektivet. Man kan bedöma var fronterna, och därmed regnet och vindvridningarna, ligger och hur fort de rör sig.

Norska vädersidan yr.no är inte så tokig. Innehåller bland annat bra radarbilder. Kanske bättre än SMHI:s.

Privata Foreca är lite av en konkurrent till SMHI och gör bland annat kustväderprognoser för våra farvatten.

Ursprungligen är det ett finskt företag. 

Gribfiler från grib.us är imponerande. De täcker hela världen och innehåller 7-dygnsprognoser med vindriktningar, vindstyrkor och lufttryck.

Du måste registrera dig på deras hemsida och tanka ner ett litet program. Sedan är det bara att köra.

Passageweather är en annan bra amerikansk vädersida. Liknar länken ovan men är mer lättillgänglig.

Magicseeweed är en sida som innehåller prognoser för de flesta hav - även Östersjön. Den är egentligen avsedd för surfare och innehåller intressanta vind- och vågprognoser.

Finska meteorologiska institutet har en hemsida som inte är så pjåkig. Radarbilder över hela Skandinavien. Våghöjder i Östersjön och längre norrut m.m.

John Polman, den filuren, hänger fortfarande med i väderutvecklingen  - bland annat med en hemsida som heter klart.se.

 

Andra länkar

Eniro har länge haft landkartor och flygfoton på sin sida. Nu har de även sjökort. Sjökorten har bearbetats av Lantmäteriverket så symbolik och annat är lite annorlunda. Eftersom det skett en bearbetning av materialet sedan det lämnade Sjöfartsverket garanteras inte innehållet. En snabbkoll då de var nytt visade att många eller kanske alla prickar hade förskjutits så de låg lite fel.

 

JRCC online är en sammanställning som görs på Sweden Rescue - Sjö- och flygräddningscentralen för hela landet som ligger i Göteborg.

Det är räddningsledarna själva som sammanfattar det som händer.

 

Sven Yrvind är en verklig kändis i sin egenskap av oceanseglare i små båtar som han själv konstruerat och byggt.

Han är en lysande föredragshållare och en kul kille att bolla idéer med. Han och jag talas ofta vid på telefon och har vitt skilda åsikter om mycket men vi trivs med att stöta och blöta våra uppfattningar. Lite intryck tar vi nog också av varandras argument. Sven fyller 70 i år och drömmer om att bli klar med sin senaste båt och segla den runt Kap Horn mot de förhärskande västvindarna. 

 

Linda Lindenau har jag haft en del samarbete med genom åren. Linda är en av de alltför få kvinnor som har en genuin feeling för båtlivet.

 

Lasse Granath har lärt mig väldigt mycket väsentligheter om kartografi och en hel del annat. Vi har hållit kurser ihop och gjort en och annan sjötur tillsammans. Den här länken går till hans företag Hydrographica som är en synnerligen värdig efterträdare till salig Åke Améen.

 

Love Boat heter en fantastisk liten samling med filmsnuttar som finns på Youtube. Det kan vara intressant att studera hur knasigt det kan gå när man försöker hoppa iland eller röra sig ombord.

Titta först en gång och skratta åt alla dråpliga situationerna. 

Titta sedan några gånger till för att analysera varför det egentligen går som det går.

Betänk att varje år är det ungefär en handfull båtmänniskor som som drunknar i hamn. Det är mycket, mycket fler än som drunknar vid havssegling. 

 

Sjöfartsverkets hemsida är rätt svårnavigerad. Därför har jag ställt samman några länkar som du klickar på och lätt hittar viss information:

Aktuella navigationsvarningar samma som läses upp på VHF och sänds ut på navtex finns även på nätet.

 

Självaste webUfs som är en bra, sökbar tjänst, finns gömt på Verkets hemsida. Gå in där och sök på Ufs så finns där en del alternativ. 
 

Underrättelser för Båtsporten kunde man prenumerera på förr i världen. Nu finns allt på webben. 

 

2008 kom en del nya symboler i sjökortet och dem hittar du här.

 

En sammanställning av viktiga tecken och symboler i sjökorten finns här.

 

För inte allt för länge sedan var Sjösäkerhetsrådet Sveriges minsta myndighet.

Det hamnade med tiden hos Sjöfartsverket och från och med 2009 finns Sjösäkerhetsrådet hos Transportstyrelsen som är den myndighet som hela Sjöfartsinspektionen har gått över till.

 

En kul AIS-site har kommit. Där går det att zooma in sig och följa trafiken som sänder med AIS i flera delar av världen. Kul när man sitter på landbacken. Kanske också kul om man är ute i båt och har mobilt bredband. 

 

Milo Dahlmann avseglade 21/6 2009 med avsikt att vara borta i två år och under den tiden bland annat besöka Antarktis. Hon har en egen hemsida med blogg som hon påbörjat.

 

Linda Lindenau har verkligen blivit en svensk seglarkvinna som blivit känd. Det började med att hon seglade med sina båda tonårsbarn till Kanarieöarna t.o.r. , skrev en bok om det, skrev en bok till, har lett massor av seglings- och båtmanövreringskurser samt hållit mängder av utomordentliga föredrag. Nu senast föredrag om kanalfärder (tillsammans med mig) och om segling till Antarktis med Milo Dahlmann som skeppare. 

Mer om Linda här.

 

Den forna båtskribenten m.m. - Bengt Utterström - har blivit chefredaktör på en webbaserad publikation. Finns här.