Bilderna är klickbara om du vill se dem i större format.


 

Viktiga uppdateringar

En del viktiga rättelser till övningbokens elfte upplaga finns i pdf-filen nedan.
 

Sedan läroboken Navigation & sjömanskap kom ut hösten 2019 har det kommit en glädjande nyhet från SOS-alarm. En särskild 112-app till smartphone finns numera. Genom att aktivera den får SOS-operatören omedelbart tillgång till mobilens positionsangivelser.
Det finns ett till system som gör det möjligt för SOS-operatören att se positionen på en smartphone även om användaren inte laddat ner 112-appen. Det heter Advanced Mobile Location (AML).
Båda dessa nyheter beskrivs detaljerat på SOS-alarms hemsida:
sosalarm.se/112appen
sosalarm.se/trygghet--sakerhet/aml-gor-det-lattare-att-hitta-nodstallda/

Enligt uppgift från Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, har avtalet om CARL (beskrivet på sidan 188 i Navigation & sjömanskap) nyligen förlängts och inom överskådligt tid kommer det att behållas även om ovan nämnda nyheter existerar. 

Mina böcker

Vill du veta mer? Klicka på den rödmarkerade texten.

Båtägarens ABC

Kom i september 2010. Innehåller sådant som jag önskar att någon talat om för mig då jag var helt ny på sjön. Men den innehåller förhoppningsvis också ett och annat som den rutinerade kan ha glädje av.

 

Navigering och sjömanskap

Det här är den verkliga storsäljaren bland mina böcker. Första upplagan kom 1986 och sedan har den gjorts om och uppdaterats med ungefär ett års mellanrum. Har skrivit den tillsammans med Börje Wallin.

Den täcker kunskapskraven för Förarintyg- och Kustskepparintyg.

Till boken finns också en övningsbok.
Till övningsboken finns en uppdaterad version av övningarna för strömberäkningar. Finns till vänster på den här sidan.


Navigatorboken

Navigatorboken är min senaste bok.

Den beskriver många av de fällor och fel som en e-navigatör kan råka ut för.

Tvärt emot vad många tror, inte minst gamla garvade navigatörer, innebär gps och e-sjökort inte att det bara är att trycka på en knapp och så är alla navigatoriska problem ur världen.
 

Radarboken

Det här är den enda bok på marknaden som behandlar radaranvändning på fritidsbåtar och andra mindre fartyg och som även täcker kunskapskraven för Radarintyg för fritidsbåtar och Fartygsbefälsexamen klass VIII.
 

Båtmanövrering

Att köra båt för motor och manövrera i hamn tycker jag är väldigt kul. 

Utomlands finns en hel del böcker i det ämnet men de är svåra att översätta till svenska eftersom de böckerna ofta handlar mycket om tidvatten och liknande problem. Det här är den enda helsvenska boken som tar upp ämnet småbåtsmanövrering.
 

Gastens hemliga handbok

Det här är en liten gullig bok som vänder sig till dem som inte är skeppare i en båt. Året boken kom ut fick vi pris för att det var det årets snyggaste faktabok och samtidigt var den det årets mest pedagogiska faktabok.
 

Peter och sjötrollen 

är en liten barnbok som min dotter, Marie, har skrivit och illustrerat. Marie har lite dålig fantasi så allt är sant. Nästan...

Själv tycker jag att jag är alldeles för lik mig på bilderna i boken. 
 

Skärgårdsväder

Det här är en lyxig coffetable-bok som varit Skärgårdsstiftelsens årsbok. Jag fungerade som halvt om halvt spökskrivare till meteorologen Lage Larsson. Ett år träffades vi ofta och Lage gav mig fantastiska privat-lektioner i meteorologi. Sedan gjorde jag grovjobbet med att sätta kunskaperna på pränt. Det här samarbetet ledde till en hel del aha-upplevelser för min del.

Lage är en fantastisk pedagog och verkligt bra på att uttrycka sig.

Boken är illustrerad med Jeppe Wikströms fantastiska bilder och utgivet på hans förlag - Max Ström.

Om Skärgårdsnavigering

Den första boken jag medverkade i. Det var den gamle nestorn Åke Ameén som ville få lite hjälp att ombarbeta hans klassiska bok med samma titel. Det var ett sant nöje att jobba ihop med honom under de sista åren av hans liv. Boken är nu slut på förlaget som var Rabén & Sjögren.

Sjömanskap

Ytterligare en Rabén & Sjögrenbok. Den består av rätt många fallbeskrivningar som exemplifierar diverse sjömanskaps-problem. Nu slut på förlaget. Jag har några enstaka exemplar kvar som jag kan sälja till den som hör av sig.

Kontakt.

Radar och Navigatorer

Min andra bok på Bilda Förlag. Skrevs 1987. Efter några år kom den ut i en ny upplaga. Sedan märkte jag att utvecklingen på radarsidan inte dansade i takt med navigatorutvecklingen. Därför ersattes den av två böcker -

Radarboken och Navigatorboken. Det gör det lättare att hålla böckerna aktuella.

Mina böcker